Op zaterdag 17 september 2022 openden we de Internationale Vredesweek met een lezing van Annette Nobuntu Mul en Jan Terlouw met muzikale omlijsting door koraspeler Jalli Lamin Kuyateh. Met zo’n 95 bezoekers in de Remigiuskerk, luisterden we aandachtig naar een inspirerend verhaal over hoe we samenleven met elkaar en met de aarde.

Annette vertelde wat we kunnen leren van Ubuntu: “Ik ben omdat wij zijn, en wij zijn omdat de aarde is”. Ze deelde verhalen uit haar eigen leven over hoe lastig het soms is om elkaar te zien. Als het verleden of een gekrenktheid in de weg zit, maar dat samen toch echt belangrijker is, zelfs van levensbelang. Haar uitnodiging was om elkaar meer de helpende hand te reiken en ons niet af te wenden.

Jalli Lamin Kuyateh maakte prachtige muziek en verwoorde op zijn manier wat er werd gezegd.

Jan Terlouw vertelde hoe wezenlijk het is om elkaar te vertrouwen, de grote waarde van een handdruk en dat je soms iets niet doet omdat het “je eer te na is”. We hebben eigenlijk steeds minder gesprekken over goed en kwaad, waardoor je misschien ook minder helder hebben wat goed en kwaad is.
Hij drukte alle aanwezigen op het hart om in balans met moeder aarde te leven. Met de stijgende welvaart zijn we de natuur gaan aanvallen en dat loopt niet goed af als we daarmee doorgaan. Dat betekent praktisch bijvoorbeeld dat we moeten stoppen met vlees eten en vliegen, omdat dat zo belastend is voor de planeet. Maar vooral zei bij ook dat het leven daar echt niet minder waardevol van wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *